Neděle, 19 května, 2024
aktuality

Běhání v zimě: tipy a triky, jak běhat i v -20 °C

Běhat v zimě sice vyžaduje trochu větší přípravu a zamyšlení, než letní jogging, ale je to stejně možné i bezpečné. Nevzdávejte se oblíbeného sportu, jenom proto, že je chladno nebo napadlo pár centimetrů. Víme, co si obléct i na co si dát pozor.

Co si obléct na běhání v zimě

Jelikož každý vnímá teplotu jinak, neexistuje jeden model toho, co máte mít na sobě. Je ale jasné, že se nemůžete nabalit, jako když jdete postávat na vánoční trhy. Při běhu se zahřejete. Obecné pravidlo zní „Oblečte se, jako by venku bylo o deset stupňů víc.“ A vrstvěte. Nejlépe funkční běžecké oblečení, které odvádí vlhkost. Spodní prádlo, termo prádlo, běžecké kalhoty, tričko, mikina, větrovka… přidejte nebo uberte podle toho, jak moc je zima. Pomoct vám může i poučka, že je lepší si vzít o jednu vrstvu méně, než na kolik je zima. Pokud je vám horko, můžete i později nějakou vrstvu sundat, abyste se nepřehřáli.

Ale ne, pokud už jste se zpotili! Sundat si větrovku a nechat vítr profouknout mokré oblečení je absolutně zakázáno. Nejlépe si tak koledujete o nemoc a prochladnutí. Raději zůstaňte v mokrém a doběhněte domů, kde se rovnou převlečete.

Hlavní je neprochladnout

Jednou z nejdůležitějších věcí na běhání v zimě je, abyste neprochladli. Je v pořádku, když vám po vyběhnutí není úplně teplo, protože se zahřejete za běhu. Velký pozor si ale dejte na to, abyste byli stále v pohybu. Třeba i při čekání na kamarády raději poklusávejte na místě. Dobré je také běhat blízko domova. Když to s oblečením neodhadnete, je lepší být blízko a moct se rychle vrátit, než zjistit, že je vám pořád zima, ale domů to máte tři kilometry.

Pozor si dejte také na vítr. Ve městě mezi domy se možná nehne ani větvička, ale za hranicí obce může fučet pořádně. Větrovka, čepice, rukavice a ochrana krku, které neprofouknou, jsou důležité. Doporučit můžeme třeba běžecké nákrčníky a rukavice značky Columbia, které prodává třeba Footshop.

Jaké boty si vzít na běhání v zimě

Je-li sucho, dá se běhat i v letní obuvi. Samozřejmě by to neměly být ultralehké síťované tenisky, ale pokud se nehodláte brodit sněhem, nepotřebujete speciální zimní běžecké boty. Nejlépe tak pochodíte s univerzální běžeckou obuví, kterou byste si obuli i na jaře nebo během podzimu. Zkoušet je lepší osobně, ale koupit se dá pohodlně online. E-shop eObuv má širokou nabídkou sportovních bot, takže si vybere každý. Určitě si také pořiďte tzv. nesmeky. Je to „vychytávka“ s hroty, která se připevní na boty, takže nekloužou ani na hladkém ledu. Existují masivní kovové, ale i lehoučké, které lze snadno nasadit a sundat. Díky tomu je můžete vzít s sebou do kapsy a použít až v případě potřeby.

Kde vzít motivaci

Víte, že byste ven vyrazit měli, ale ne a ne se k tomu dokopat? Pokud vás dostatečně nemotivuje to, že si nádherně vyčistíte hlavu a děláte něco pro své zdraví, možná pomůže motivace vnější. Co třeba to, že si chcete o Vánocích zobnout trochu víc cukroví, ale bojíte se, že se to projeví na vaší postavě? Pro někoho je zase dobré soutěžení, nebo když vidí jasné výsledky. V takovém případě pomůžou chytré hodinky nebo sport tester. Se správnou aplikací vyhodnotí nejen délku trasy, ale také spálené kalorie, tepovou frekvenci a další. O výsledky a čísla se navíc můžete podělit na sociálních sítích, pokud je to něco, o co máte zájem. Chytré hodinky a fitness náramky koupíte mj. na Smarty.

0 out of 5
- REKLAMA -magazín

*** Další články autora ***

magazín
magazín

--- Naše weby ---

magazín
magazín
magazín

Kontakt

Provozovatelem všech webů je
Ing. Vítězslav Kotík, MBA
U Michelského mlýna 1535
Praha 4
140 00

IČO: 42143659
DIČ: CZ7211162761

Bankovní spojení:
2001807788/2010
IBAN: CZ12 2010 0000 0020 0180 7788
SWIFT: FIOBCZPP
Kontaktovat nás můžete na mailu:  
Redakce: info@press-media.cz