Sobota, 4 května, 2024
aktuality

Prádelna – proč se vyplatí vybírat?

Praní, sušení a skládání prádla nejsou nejpříjemnější domácí práce. I když je to nyní mnohem jednodušší než před několika desítkami let. Křesla a židle „okupované“ hromadami oblečení ke složení se staly memem. Co lze udělat pro to, aby bylo ovládání takového chaosu trochu jednodušší?

Ergonomie je základ

Dělat domácí práce je mnohem příjemnější v dobře navrženém prostoru. Při navrhování domu nebo výběru hotového návrhu domu se v něm vyplatí naplánovat prádelnu. Oproti zdání to ušetří místo. Shromážděním všeho, co souvisí s praním prádla v jedné místnosti, uvolníme místo v ostatních místnostech. V koupelně se nebude hromadit špinavé prádlo a v obývacím pokoji nebo předsíni nebude vystaveno schnoucí se prádlo.

Jak na to?

Plocha místnosti by neměla být příliš malá. Ideálně by to mělo být cca 4-5 m2. Musí pojmout potřebné vybavení a umožňovat volný pohyb. Obvykle se jedná o místnost v suterénu nebo přízemí. Umístění prádelny do patra či podkroví však nic nebrání.

Při plánování prádelny a navrhování jejího interiéru je třeba vzít v úvahu tři pevná pravidla:

  • velmi dobré větrání – je nutné kvůli vlhkosti, která může být v prádelně velmi vysoká;
  • izolace proti vodě a vlhkosti – má chránit stavební konstrukci před pronikáním vlhkosti; zejména při poruše a zatopení místnosti. Investice do tekuté hydroizolační fólie a hydroizolační pásky zabrání výskytu hub a plísní. Zbavit se těchto „hostů“, zvláště pokud pronikají stěnami nebo podlahami, je velmi obtížné a drahé;
  • izolace proti úniku tepla, prádelna by neměla být příliš studená, proto se vyplatí postarat se o utěsnění oken a zateplení místnosti. Vyhnete se tak plýtvání energií a velkým účtům za vytápění.

Zaškrtnuto? Nyní můžete udělat to, co má každý nejraději: dokončení interiéru.

Materiály použité pro dokončení místnosti by měly splňovat tři kritéria:

  • odolnost proti vlhkosti,
  • snadno se čistí,
  • trvanlivost.

Naštěstí je na trhu velký výběr materiálů, které tyto požadavky splní. Od tradičních keramických dlaždic až po vinylové panely a dokonce i klinkerové cihly nebo dřevo. Dbejte na to, aby výzdoba prádelny byla nejen praktická, ale i příjemná na pohled. Nemusí to být temná místnost přímo z hororu – pokud nemáte rádi tu atmosféru.

Nyní je čas přemýšlet o tom, co budete dělat v prádelně? Prádelna, víte. Zkuste se však zamyslet nad tím, jak to děláte, jaké činnosti to provázejí a jak to děláte. To vám pomůže navrhnout dokonalou prádelnu, kde praní nebude tolik zatěžovat.

Pokud se vám například nelíbí nebo se nemůžete sehnout, můžete si naplánovat pračku s horním plněním nebo ji postavit na vyvýšenou plošinu. Posledně jmenované řešení vyžaduje instalaci pevného rámu, ale na oplátku poskytuje velký komfort.

Když začnete plánovat, zkuste si odpovědět na následující otázky:

  • Budete žehlit věci v prádelně?
  • Potřebujete automatickou sušičku nebo dáváte přednost běžné rozkládací sušičce? Nebo možná budete sušit prádlo na jiném místě?
  • Kolik perete a jak často?

To vám umožní naplánovat si, kolik a jaký druh nábytku a spotřebičů potřebujete.

Musí být prádelna samostatná místnost?

Ne vždy velikost nebo uspořádání domu vám umožní uspořádat prádelnu v samostatné místnosti. Navzdory tomu stojí za zvážení zvláštní místo pro praní a sušení prádla. Existuje mnoho řešení, která usnadní organizaci prádelního koutku. Existují konektory, které umožňují umístit sušičku na pračku. Když je málo místa, vyplatí se přemýšlet o kompaktní pračce, která bude mít menší rozměry než ty standardní. Dobře poslouží nákladové skříně nebo vestavěné skříně: nad pračku můžete umístit police na prací prášky, žehličku a vše, co uznáte za vhodné. Někdy se takové mini prádelny skrývají za posuvnými dveřmi.

Nezapomeňte, že při zařizování prádelny musíte zajistit snadný přístup k přípojkám a ventilům. V případě poruchy nebo nutnosti výměny pračky se vám nechce rozebírat půlku místnosti.

0 out of 5
- REKLAMA -magazín

*** Další články autora ***

magazín
magazín

--- Naše weby ---

magazín
magazín
magazín

Kontakt

Provozovatelem všech webů je
Ing. Vítězslav Kotík, MBA
U Michelského mlýna 1535
Praha 4
140 00

IČO: 42143659
DIČ: CZ7211162761

Bankovní spojení:
2001807788/2010
IBAN: CZ12 2010 0000 0020 0180 7788
SWIFT: FIOBCZPP
Kontaktovat nás můžete na mailu:  
Redakce: info@press-media.cz