Sobota, 4 května, 2024
aktuality

Jaguár nemůže příst

Nikdo si není jistý, proč se u koček schopnost předení vyvinula, ale jednou z možností je, že vrnění matky pomáhá maskovat mňoukání jejích zranitelných kojících koťat, což je zvuk, který by jinak mohl varovat a přilákat predátory.

Všechny mrouskající kočky dokáží vydávat charakteristický zvuk nepřetržitě, a to jak při nádechu, tak při výdechu.

U velkých koček, lvů, tygrů, levhartů, jaguárů, se podél jazylky až k lebce táhne pevná chrupavka. Tato vlastnost zabraňuje předení, ale zároveň poskytuje hrtanu dostatečnou pružnost, aby mohl vydávat plnohodnotný řev.

Jednou z velkých koček, která vrní, ale neumí řvát, je gepard. Biologové ho řadí do samostatného rodu (Acinonyx), jednoduše proto, že nedokáže zcela zatáhnout drápy. Gepardovi je také vlastní vysoké cvrlikání, které prý připomíná cvrlikání kanárka.

Zajímají Vás také další zvířata nebo umění či móda? Pak Vás zveme na náš blog, kde o těchto věcech píšeme zajímavé články. Ale také i o jiných zajímavých tématech mezi nebem a zemí.

Například špercích, drahých kamenech, přírodě, slavných lidech, či o různých jevech co ovlivňují člověka v jeho životě.

Mrkněte se na naše články, kde se například dočtete zajímavosti o tom, proč si bobr staví přehrady a jak získává klády ze stromů nebo proč milujeme morčata jako naše mazlíčky či zda se bát či nebát jezevce, což je šelma, která si troufne i na větší zvířata.

0 out of 5
- REKLAMA -magazín

*** Další články autora ***

magazín
magazín

--- Naše weby ---

magazín
magazín
magazín

Kontakt

Provozovatelem všech webů je
Ing. Vítězslav Kotík, MBA
U Michelského mlýna 1535
Praha 4
140 00

IČO: 42143659
DIČ: CZ7211162761

Bankovní spojení:
2001807788/2010
IBAN: CZ12 2010 0000 0020 0180 7788
SWIFT: FIOBCZPP
Kontaktovat nás můžete na mailu:  
Redakce: info@press-media.cz